jump to navigation

Teroristi cu pasaport britanic. Autoritatile indiene au arestat doi pakistanezi din Anglia care au participat la masacrul din Mumbai decembrie 26, 2008

Posted by vdalex in Uncategorized.
Tags:
trackback

In timp ce premierul Marii Britanii, Gordon Brown, cerea comunitatii internationale sa se mobilizeze pentru a combate terorismul, cel putin doi cetateni britanici erau implicati in atentatele de la Mumbai, soldate cu 140 de morti. Oficialii indieni au anuntat ca au retinut doi teroristi pakistanezi, care aveau pasapoarte britanice, in timpul asaltului trupelor speciale pentru eliberarea ostaticilor occidentali din hotelurile din Mumbai. Nu este pentru prima data cand britanici de origine pakistaneza comit atacuri teroriste, cel mai cunoscut exemplu fiind atacurile cu bomba de la metroul din Londra din iunie 2005.

Ministerul britanic de Externe a anuntat ca verifica informatiile prezentate de mass-media indiene potrivit carora printre cei opt teroristi retinuti la Mumbai se afla si doi britanici de origine pakistaneza. “Nu as vrea sa trag concluzii pripite in acest caz”, a declarat si premierul britanic Gordon Brown. “Evident, cand sunt teroristi care actioneaza intr-o tara, ei ar putea obtine sprijin din alt stat, de aceea este foarte important sa intarim cooperarea dintre India si Marea Britanie in privinta evitarii atacurilor teroriste”, a spus Brown. Premierul a descris atacurile de la Mumbai drept “atroce” si a declarat ca “este clar faptul ca trebuie sa ajutam guvernul indian sa treaca peste acest incident terorist, de aceea am trimis specialisti de la Politia Metropolitana pentru a da o mana de ajutor”. In atacurile de la Mumbai si-a pierdut viata un cetatean britanic, Andreas Liveras, fondatorul unei companii care se ocupa cu construirea de iahturi de lux, iar alti 7 britanici au fost raniti.

In solda gruparii Al-Qaeda
Ziarul “The Telegraph” dezvaluie ca un student britanic, Mohammed Abushamma, in varsta de 20 de ani, din localitatea Islington, situata in nordul Londrei, a pledat vinovat fata de acuzatiile ca ar fi planificat atacuri teroriste in 17 si 18 aprilie. Abushamma si un alt britanic musulman, acuzat si el de terorism, Qasim Abukar, tot de 20 de ani, din Tufnell Park, nordul Londrei, au fost arestati in aprilie pe aeroportul Heathrow pe cand se intorceau din Turcia. Ei s-au dus in Turcia cu scopul de a pleca mai departe spre Afganistan, unde urmau sa lupte in gruparile musulmane radicale. Luptele din Mumbai pentru eliminarea teroristilor au continuat si ieri. Teroristii au retinut mai multi ostatici la Centrul Evreiesc din Mumbai, iar trupele speciale indiene au incercat sa patrunda in imobil, coborand din elicoptere. Desi responsabilitatea pentru atacuri a fost revendicata de o grupare necunoscuta pana acum, Deccan Mujahideen, guvernul de la New Delhi sugereaza ca atentatele au fost puse la cale de catre Pakistan. “Potrivit unor informatii preliminare, unele elemente din Pakistan sunt responsabile de atacuri”, a declarat ministrul indian de externe, Pranab Mukherjee. La ora actuala, cel mai cautat om din India este Abdul Subhan Qureshi, în vârsta de 36 de ani, cel care este suspectat ca ar fi creierul atacurilor. Expert in domeniul computerelor si in electronica, Qureshi este pe lista neagra a serviciilor indiene, insa despre el nu se stiu prea multe, asistand doar o fotografie veche de sapte ani. In fotografie se poate vedea un barbat cu barba în forma de cioc, cu aer de om de treaba. Teroristii care au ravasit capitala economica si financiara a Indiei au avut drept scop periclitarea relatiilor Indiei cu SUA, Marea Britanie si Israelul, relatii care au devenit din ce in ce mai stranse in ultima vreme, spre nemultumirea lumii arabe si a comunitatii musulmane indiene. Tocmai de aceea, teroristii au atacat si vanat doar cetateni americani, britanici si israelieni. De asemenea, prin alegerea drept tinta principala hotelul Taj Mahal din Mumbai, cel mai luxos din oras, teroristii au transmis un semnal clar autoritatilor indiene, dar si investitorilor straini care aleg sa se cazeze acolo. Nu in ultimul rand, atacatorii au intentionat sa destabilizeze si mai mult relatiile dintre comunitatea musulmana din India si majoritatea hindusa a populatiei.

Românii, sfatuiti sa evite India
Cetatenii români trebuie sa manifeste atentie la efectuarea calatoriilor în India, potrivit unui avertisment publicat ieri de Ministerul de Externe. MAE recomanda evitarea deplasarilor în statele din nord-est si în Jammu si Kashmir, unde exista un risc ridicat de atacuri teroriste. Românii ar trebui sa evite, potrivit avertismentului, calatoriile în urmatoarele regiuni ale Indiei: Uttar Pradesh, West Bengal, Goa, Rajahstan, statele din nord-est si Jammu si Kashmir. De asemenea, MAE recomanda ca, în urmatoarea perioada, cetatenii români sa manifeste atentie sporita în orasul Mumbai (statul Maharashtra). “Pentru perioada imediat urmatoare, sugeram cetatenilor români care se deplaseaza în acest oras sa evite locurile aglomerate, sa nu îsi paraseasca locuinta decât daca este absolut necesar si sa respecte atentionarile si instructiunile autoritatilor locale”, se arata în avertisment.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un comentariu